סמן V וריטס והמשלוח בדרך

ביטולי הפלגות בקנה מידה חסר תקדים: הסחר בין ארה״ב וסין קורס

ביטולי הפלגות בקנה מידה חסר תקדים: הסחר בין ארה״ב וסין קורס

היקף ביטולי ההפלגות חוצה רמות שיא של ימי הקורונה, כאשר מלחמת המכסים של טראמפ עם סין מובילה לקריסת הביקושים ושיבוש בשרשרת האספקה העולמית. על פי הנתונים חברות הספנות צופות ירידה של 28% בביקושים בקו אסיה-חוף מערבי בשבוע הקרוב, וירידה של עד 42% בשבוע שלאחריו
22.04.25 / 16:25
ביטולי הפלגות בקנה מידה חסר תקדים: הסחר בין ארה״ב וסין קורס
22.04.25
ביטולי הפלגות בקנה מידה חסר תקדים: הסחר בין ארה״ב וסין קורס

על רקע מלחמת המכסים שמובילה ממשלת טראמפ מול סין, הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם כמעט ונעצר - והתוצאה היא זינוק במספר ביטולי ההפלגות מצד חברות הספנות, בהיקף שמאפיל על זה שנרשם בתחילת מגפת הקורונה לפני חמש שנים.

 

בעוד מבט חטוף על לוח ההפלגות המבוטלות (blank sailings) בנתיבי הסחר הטרנס-פסיפי מציג תחזית קודרת במיוחד, דווח כי מעל 80 הפלגות בוטלו במהלך אפריל 2025 - לעומת 51 בלבד במהלך מאי 2020 עת מגפת הקורונה היתה בשיאה - סימן מובהק לקריסה חדה בפעילות ההובלה הימית העולמית.

 

לפני עשרה ימים, בתגובה לסך מכסי טראמפ שהגיעו ל-145%, הודיעה סין על הטלת מכסים בגובה 125% על מוצרים אמריקאיים – ובכך למעשה הפסיקה את רוב פעילות הסחר בין המדינות.

 

המונח Blank Sailing הוא מונח המתאר ביטול של פקידות נמל שהיו מתוכננות בלו״ז הקו עקב ירידה בביקוש או מחסור בציוד – דבר שמוביל לשיבושים נרחבים בשרשרת האספקה. הרמה הנוכחית של הביטולים מצביעה על האטה חריפה במיוחד.

 

על פי מדד הביטולים השבועי של Sea-Intelligence, שמתעד את מספר ההפלגות שבוטלו והקיבולת שנגרעה ל-12 השבועות הקרובים, המצב הנוכחי מתואר כ״מעורר השתאות״. הדו״ח האחרון, שפורסם אתמול, מצביע על כך שחברות הספנות צופות ירידה של 28% בביקוש למשלוחים בקו אסיה – חוף מערבי של ארה״ב בשבוע הקרוב (שבוע 18), וירידה של עד 42% בקו אסיה – חוף מזרחי של ארה״ב בשבוע שאחריו (שבוע 19).

 

״ברור שהשפעת מלחמת הסחר הובילה לכך שמטענים רבים נדחו או בוטלו לחלוטין. כתוצאה מכך, ירד הביקוש להובלה באניות מכולה, והחברות מגיבות בביטול הפלגות״, ציינו ב-Sea-Intelligence.

 

יהודה לוין, ראש מחלקת המחקר ב-Freightos, פלטפורמת הזמנת מכולות, הוסיף: ״הצורך המיידי בביטול הפלגות מסין והפניית שירותים למקורות אחרים צפוי להוות אתגר משמעותי עבור חברות הספנות – במיוחד בשל הריכוז הגבוה של מכולות ריקות בסין״.

 

עוד צוין בדו״ח קודם של Sea-Intelligence כי ״מלחמת הסחר פוגעת במיוחד בחברות הספנות הקטנות והנישתיות, אשר תלויות בנפחי תנועה גבוהים מסין ואינן ערוכות למעבר מיידי להובלת מטענים ממקורות חלופיים. עבור חלקן, ייתכן שנראה הפסקת פעילות מוחלטת עד לסיום המשבר״.