סמן V וריטס והמשלוח בדרך

מדד מנהלי הרכש לנובמבר: המשק היצרני ממשיך בהתכווצות

מדד מנהלי הרכש לנובמבר: המשק היצרני ממשיך בהתכווצות

רכיב המחירים של חומרי הגלם ממשיך זה החודש החמישים ושניים ברציפות להימצא במגמת התרחבות – נתון המשקף ציפייה להמשך ההתייקרות במחירי חומרי הגלם. רכיב זמני האספקה מחו״ל ממשיך זה החודש השישים וחמישה ברציפות להימצא במגמת התכווצות
15.01.25 / 08:03
מדד מנהלי הרכש לנובמבר: המשק היצרני ממשיך בהתכווצות
15.01.25
מדד מנהלי הרכש לנובמבר: המשק היצרני ממשיך בהתכווצות

מדד מנהלי הרכש בישראל ממשיך זה החודש השני ברציפות להימצא בהתכווצות אם כי החודש נצפתה התמתנות בעוצמה של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 48.4% לעומת ערך של 44.3% שנמדד בחודש הקודם (סדרת נתונים מנוכה עונתיות), שינוי משמעותי של 4.1%. החודש חלק מהרכיבים המרכזיים והחשובים של המדד שבו להתרחבות בעוד חלק אחר ממשיך להימצא בהתכווצות. החודש ממשיך רכיב מחירי חומרי הגלם להימצא במגמת התרחבות בעוד רכיבי זמני האספקה ממשיכים החודש להימצא בהתכווצות. יש לציין כי בארה״ב המדד ממשיך זה החודש השביעי ברציפות להימצא במגמת התכווצות והחודש המדד באנגליה ממשיך זה החודש השני ברציפות להימצא בהתכווצות.  

 

ברכיב תפוקות הייצור חל החודש שוב שינוי כיוון ולאחר חודש אחד בלבד בהתכווצות שב רכיב זה וחצה את קו 50% המפריד בין התרחבות להתכווצות ושב להתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 50.3% לעומת ערך של 48.9% שנמדד בחודש הקודם, עלייה של 1.4% לעומת החודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את שינוי הכיוון והחזרה להתרחבות ברכיב זה למגוון סיבות כשהעיקריות הם רמת הביקושים, התייעלות והרחבת הייצור.

 

גם ברכיב ההזמנות המקומיות חל החודש שוב שינוי כיוון ולאחר חודש אחד בלבד בהתכווצות שב רכיב זה וחצה את קו 50% המפריד בין התרחבות להתכווצות ושב להתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 57.7% לעומת ערך של 45% שנמדד בחודש הקודם, עלייה דרסטית ומשמעותית של 12.7% לעומת החודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את שינוי הכיוון והמעבר להתרחבות ברכיב זה לרמת הביקושים, לעונתיות ולהתייעלות.

 

רכיב כמות הרכישות למלאי ממשיך זה החודש השני ברציפות להימצא בהתכווצות אם כי החודש נצפתה התמתנות בעוצמה של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 47.8% לעומת ערך של 44.9% שנמדד בחודש שעבר, עלייה של 2.9% לעומת החודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתכווצות ברכיב זה לעונתיות.

 

רכיב המחירים של חומרי הגלם ממשיך זה החודש החמישים ושניים ברציפות להימצא במגמת התרחבות והחודש אף נצפתה התעצמות בעוצמה של ההתרחבות. הערך שנמדד החודש עומד על 63.6% לעומת ערך של 63.3% שנמדד בחודש הקודם, עלייה של 0.3% לעומת החודש הקודם. המשמעות של רכיב המחירים הממשיך להימצא במגמת התרחבות הינה כי נצפתה המשך ההתייקרות במחירי חומרי הגלם. הסיבות העיקריות להמשך ההתרחבות ברכיב זה מיוחסת ע״י המשיבים לסקר להמשך העלייה במחירי חומרי הגלם, למחסור בחומרי גלם ולשינויים בשערי החליפין.

 

רכיב זמני האספקה בשוק המקומי ממשיך זה החודש השבעה עשר ברציפות להימצא במגמת התכווצות וחודש אף נצפתה ברכיב זה התעצמות נוספת בעוצמה של המגמה. הערך שנמדד החודש עומד על 35.2% לעומת ערך של 35.8% שנמדד בחודש הקודם, ירידה של 0.6% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשמעות של רכיב זמני אספקה הנמצא בהתכווצות הינה כי קיימת ההתארכות בזמני האספקה.

 

רכיב זמני האספקה מחו״ל ממשיך זה החודש השישים וחמישה ברציפות להימצא במגמת התכווצות אם כי החודש נצפתה ברכיב זה התמתנות בעוצמה של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 24.9% לעומת ערך של 24.3% שנמדד בחודש הקודם, עלייה של 0.6% לעומת החודש הקודם. המשמעות של רכיב זמני אספקה מחו״ל הממשיך להימצא בהתכווצות הינה כי נמשכת ההתארכות בזמני האספקה מחו״ל.

 

ברכיב רמות המלאי של חומרי גלם חל החודש שוב שינוי כיוון ולאחר חודש אחד בלבד בהתכווצות שב רכיב זה וחצה את קו 50% ושב להתרחבות. הערך שנמדד ברכיב זה עומד החודש על 51.4% לעומת ערך של 42.2% שנמדד בחודש הקודם, עלייה דרסטית של 9.2% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את שינוי הכיוון והמעבר להתרחבות ברכיב זה לעונתיות, למדיניות מלאי  ולרמת הביקושים.

 

גם רכיב התעסוקה ממשיך זה החודש השני ברציפות להימצא בהתכווצות אם כי החודש נצפתה ברכיב זה התמתנות בעוצמה של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 48.7% לעומת ערך של 44.2% שנמדד בחודש הקודם, עלייה משמעותית של 4.5% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתכווצות ברכיב זה להתייעלות של הפירמות ולעונתיות.

 

רכיב הביקושים לייצוא ממשיך זה החודש השלישי ברציפות להימצא במגמת התכווצות אם כי החודש  נצפתה ברכיב זה התמתנות בעוצמה של ההתכווצות. הערך שנמדד החודש עומד על 45.7% לעומת ערך של 44.5% שנמדד בחודש הקודם, עלייה של 1.2% לעומת הערך שנמדד בחודש הקודם. המשיבים לסקר מייחסים את המשך ההתכווצות ברכיב זה לרמת הביקושים מחו״ל.

 

פרסום זה מבוסס על מידע שנאסף ועובד על ידי ארגון מנהלי הרכש  בישראל ומכיל נתונים אשר נאספים ממנהלי רכש בסקטור היצרני בישראל. במפעלים יצרניים נע ערך פעולות הרכש והלוגיסטיקה בין 50% ל-70% מעלות תשומות הייצור ומכאן השפעתם הרבה על מחיר המוצר והתנהגות השוק. היקף הרכישות בישראל מסתכם במיליארדי שקלים מדי שנה.

 

ארגון מנהלי הרכש והלוגיסטיקה בישראל הוא ארגון מקצועי וולונטרי המאגד בתוכו כ-600 חברים המשמשים בתפקידים בכירים בתחום ניהול הרכש והלוגיסטיקה בישראל. במסגרת מילוי תפקידם הם מאתרים מקורות אספקה ושירותים לפי צרכי הארגון אותו הם משרתים ושולטים על הביצועים והמחירים של אותם מקורות אספקה בצורה שתבטיח זרימה של טובין ושירותים. חברי הארגון מבצעים רכש בסכום כולל של כמה מאות מיליוני שקלים בשנה בישראל. הארגון חבר בפדרציה הבינלאומית של מנהלי רכש והספקה IFPSM)), האיגוד האירופאי לרכש (ECPS) וכן במועצה האירופית ללוגיסטיקה (ELA).